Andreas Aanerud, Qvisten Animation, i studio
Omfattende prosess: Når Qvisten spiller inn animasjonsfilm, gjør de det gjerne med dukker i studio — de mange bildene som tas må overføres fra studio til produksjon.

Slik lages Kardemommeby-filmen over 5G-nettet

Når en halv million bilder skal sendes, er det en fordel med raskt nett. Qvisten sparer både tid og penger på å bruke 5G i produksjonen av sin siste storfilm.

Det norske animasjonsstudioet Qvisten Animation står bak flere store filmsuksesser som Kaptein Sabeltann, Dyrene i Hakkebakkeskogen, triologien om Flåklypa og Knerten-filmene. 

Dette er store animasjonsfilmer som krever enorme mengder data, logistikk og presisjon for å få på lerretet.

— Vi tar 25 bilder per sekund fra ulike vinkler med ulike kameraer. Hvert bilde er på rundt 40 megabyte og må lagres og prosesseres på stedet før de kan bearbeides i studio, forklarer Andreas Aanerud som er CTO i Qvisten Animation.

Enorme datamengder må sendes når en animasjonsfilm produseres, da kommer 5G-nettet godt med.

Teknikken som tas i bruk i animasjonsfilmer er eldgammel. Ekte dukker flyttes rundt på et fysisk filmsett. For hver lille bevegelse tas det flere bilder, som til slutt settes sammen til en film. 

En animasjonsfilm på over en time kan fort bestå av 400 000 enkeltbilder. 

—Med den begrensingen som ligger i dagens mobilnett må vi vente på overføringer av filer hver dag. Dermed ligger behandlingen av bildene gjerne 24 timer bak selve opptaket.

Med det nye 5G-nettet vil produksjonen av animasjonsfilmer bli mer effektivt og rimeligere enn tidligere. 

Jobber mer effektivt med 5G

Kardemommeby er den neste animasjonsfilmen som skal lages av Qvisten Animation. Mye av filminnspillingen gjøres i Kristiansand dyrepark med hjelp av 5G-teknologi. 

Det nye 5G-nettet er både raskere og har langt mer kapasitet enn 4G-nettet. Det har en forsinkelse ned i to millisekunder og en hastighet på over 200 til 300 megabit per sekund. 

— Med et så kraftig mobilnett håper vi å kunne ta bilder på location, og ha ferdig prosesserte bilder i studio løpet av et minutt. Da kan vi gi mye raskere feedback, oppdage feil og finne nye løsninger, sier Andreas.

Enklere med fjernarbeid

5G-nettet gjør det rett og slett mulig å jobbe direkte på serverne og datamaskinene i Oslo fra en annen by. Det forenkler muligheten man har for fjernarbeid. 

— For eksempel kan en regissør i Kristiansand få realtime tilgang til filene på serverne i studio i Oslo. I praksis kan du altså strømme enorme mengder datakraft i sanntid til en liten bærbar datamaskin. 

Qvisten Animation klipper film

Bildefilene mottas, filmen klippes og redigeres.

Et utbygd 5G-nett åpner opp for å bedre bruk av denne typen fjernarbeid også i fremtiden.

— Hvis vi plutselig får behov for økt arbeidskraft kan vi enkelt koble de rette folkene på våre servere via 5G uansett hvor de jobber fra. De kan altså jobbe med datakraften fra vårt studio, på de samme filene, fra en annen by.

Billigere produksjon

En av de største gevinstene med det nye 5G-nettet er at produksjonsselskapet slipper å investere i stor og tung infrastruktur i Kristiansand, som har vært en forutsetning for tidligere produksjoner.

— Hvis vi skulle investert i raskt fibernett og servere til våre innspillingslokaler ville det vært en fryktelig dyr og langsiktig investering. Når vi bruker mobilnettet, derimot, kan vi kjøpe oss tid i nettet og slipper å grave ned kabler. For et produksjonsselskap blir det langt billigere, sier Andreas.

Produksjonsselskapet skal også være med på en Telia 5G lab for å teste 5G-nettet i et år. 

— Hvis vi lykkes med de testene vi skal kjøre på labben så vil vi kunne spare mye i infrastrukturen. Da vil vi få noen unike erfaringer på hvor remote vi faktisk kan jobbe, sier Andreas.   

Var denne siden nyttig?