Gutt som spiller online med headset
Gode tips til hva du som forelder bør vite om online gaming, og hvordan du kan gjøre spillingen enda mer sikker.

Dette bør foreldre vite om de fem mest populære dataspillene

De skyter på hverandre og chatter med fremmede, men mest av alt er dataspill et morsomt avbrekk for unge. Setter du deg inn i spillene kan du også senke skuldrene. 

Har du ett eller flere barn i hus har du helt sikkert hørt om Fortnite og Minecraft, som begge er på topp tre-listen over de mest populære spillene for barn mellom 9 og 12 år i Medietilsynets undersøkelse om barn og medier for 2020. Men kanskje du ikke vet så mye om hva spillene egentlig går ut på eller hva du bør være obs på?

I jungelen av spill er det lett å gå seg vill og føle at man mister oversikten. Heldigvis har Rune Fjeld Olsen, Spillskolens egen ekspert, god kjennskap til hvilke spill som er populære hos barna, hva som er greit å vite om spillene og hvordan du kan bruke foreldrekontrollen for å sikre at barna er trygge, særlig under online gaming.

1. Fortnite

Siden skytespillet Fortnite kom i 2017 har populariteten skutt i været. Ifølge Medietilsynet er Fortnite det klart mest populære spillet blant gutter i alderen 9–14 år.

Fortnite spillet regnes som relativt intuitivt og enkelt å komme i gang med, og oppleves også som veldig sosialt. I tillegg til å være et skytespill, er det et kreativt spill der man kan lage alt fra hus til bilbaner. Fjeld Olsen forteller at veldig mange barn ønsker å spille Fortnite, selv om de kanskje er yngre enn Fortnite sin aldersgrense på 12 år.

– Da må man rett og slett gjøre en vurdering på om barna er modne nok, sier Fjeld Olsen.

Hans erfaring er at barna, etter hvert som de blir eldre og mer vant til gaming, lærer å skille spillverdenen fra den virkelige verdenen.

Fortnite online spill

Fortnite er et veldig populært spill for barn der man kan bygge hus og chatte med venner.

– Da tåler de også at spillene har elementer av skyting eller annen form for vold, fordi det oppleves som tegneserie-aktig.

Fjeld Olsen oppfordrer foreldre til å være oppmerksomme på spesielt to ting når det kommer til Fortnite: barna kan oppleve et kjøpepress og spillet har chattemuligheter. Derfor kan det være lurt å bestemme i innstillingene at tekst- og stemmechat skal dempes eller skrus av. I tillegg kan du sette på et filter som begrenser ufint språk.

– Du kan også begrense kontakten med ukjente i innstillingene, slik at det ikke er mulig å chatte med ukjente eller få venneforespørsler fra andre enn dem barna kjenner.

Anbefalt aldersgrense: 12 år og oppover.

SE VIDEO: I episode 4 i Spillskolen lærer du mer om spillinnhold og aldersgrenser.

2. Minecraft

Minecraft er blant de aller mest populære spillene for barn i aldersgruppen 9-18 år, ifølge Medietilsynets undersøkelse. Blant de yngste guttene oppgir 36 prosent at de spiller Minecraft. For jenter i alderen 13-14 år er Minecraft det klart mest populære spillet.

Fjeld Olsen beskriver Minecraft som et kreativt byggespill, der du kan lage alt fra slott til dyrehager. Det foreldre imidlertid bør være klar over er at minecraft spillet har to ulike moduser: overlevelse eller kreativt.

Minecraft online spill

I Minecraft er det kun fantasien som setter grenser for hva man kan bygge.

– I det kreative moduset kan man ikke dø, det handler kun om å være kreativ og ha det morsomt. Spiller man derimot i overlevelsesmodus kan noen barn oppleve at det er skummelt. Derfor kan det være lurt å introdusere barna for Minecraft ved at de kun spiller i det kreative moduset til å begynne med. Etter hvert som de blir mer kjent med spillet, kan de introduseres for overlevelse.

I tillegg bør foreldre kjenne til chattemulighetene i spillet. I spillets innstillinger kan man blant annet begrense hvem som kan bli med i et spill, enten ved å lage en privat server eller invitere venner privat. For de aller yngste barna kan det være lurt å begrense spillingen til offline, også heller gå over til Minecraft online når de blir litt eldre. 

Anbefalt aldersgrense: 9 år og oppover.

TIPS! Du finner flere foreldreinnstillinger på Minecrafts egen nettside.

3. Among Us

Among Us er et slags detektiv-spill der man havner i en lobby, og sammen med andre i lobbyen forsøker å finne en bedrager blant spillerne.

– Det viktigste man må kjenne til med Among Us er at det er et spill som alle aldersgrupper spiller. Litt avhengig av hvilken lobby du havner i, kan barna risikere å havne i en gruppe med mange forskjellige aldre. Det kan variere fra gruppe til gruppe hva man snakker om og hvordan tonen er. Vær derfor oppmerksom og følg litt med på hvordan man chatter og hvem man chatter med når man spiller i Among Us online, oppfordrer Fjeld Olsen.

Among us online spill

I Among Us kan man leke detektiv sammen med venner eller ukjente. 

Han sier videre at man kan gjerne kan ha regler om at barna ikke får lov til å delta i chatter eller svare på chatmeldinger. Man kan også begrense spillet til lukkede lobbyer med kun de man kjenner, eller bruke offline-modus der man spiller alene.

Anbefalt aldersgrense: 9+ år i App Store, 7 år i Google Play.

4. Roblox

Blant de litt yngre barna er Roblox superpopulært. Plattformen har et stort utvalg spill, og man kan til og med lage egne spill. Her finner man mange forskjellige sjangre; alt fra bilspill til zombie- og skytespill.

Fjeld Olsen forteller at den store spennvidden i spillene gjør at voksne bør følge litt med på hva barna spiller. Noen av spillene som finnes i Roblox kan være skumle for de minste barna, og noen spill har en humor som er myntet på litt eldre spillere.

Roblox online spill

Roblox har et stort utvalg med ulike spill, og kan enkelt tilpasses de yngste. 

Under innstillinger har du mulighet til å sette på foreldrekontroll for økt sikkerhet. Du kan velge at barna kun får tilgang til utvalgte spill på plattformen, og låse innstillingene med en PIN-kode slik at barna ikke kan endre dette senere.

Setter du opp en brukerkonto for barn under 13 år, får kontoen automatisk strengere regler enn kontoer for dem over 13 år. Du kan også bestemme hvem som kan sende direktemeldinger og hvem som kan chatte. Alternativt kan du skru chatten helt av når barna spiller Roblox online.

Anbefalt aldersgrense: 12 år i App Store, 7 år i Google Play.

5. FIFA

Fotballspillet fortsetter å være populært, spesielt for gutter. I Medietilsynets undersøkelse er FIFA på topp fem for aldersgruppen 9-18. Også de yngste jentene oppgir at de spiller spillet, men i langt mindre grad enn guttene.

Uansett regnes FIFA som en god måte å oppleve fotballglede på, men foreldre bør være klar over at de yngste barna kan oppleve spillet som teknisk vanskelig.

Fifa online spill

I Fifa kan man lage drømmelaget med alle favorittspillerne, og spille online med venner. 

– Jeg er egentlig litt forsiktig med å anbefale FIFA til barn. Presset på å kjøpe kortpakker med et tilfeldig utvalg spillere kommer tidlig. For å kunne ha store fotballspillere som Ronaldo, Messi eller Haaland på laget ditt, må du som regel bruke penger på disse kortpakkene. Her er det nok lurt at foreldre lager tydelige regler for barna når det gjelder kjøp av kortpakker, sier Fjeld Olsen.

I tillegg bør foreldre være klar over at det er mye reklame på stadion, og at det er mulig å chatte med andre spillere. Vær også oppmerksom på det ikke er mulig å spille FIFA på nett hvis du oppretter en barnekonto på PlayStation.

Anbefalt aldersgrense: Fra 7 år.

Kilder: Medietilsynet Barn og medier 2020, barnevakten.no.

 

 

Var denne siden nyttig?