Dataspill er blitt en ny sosial arena for barn. Her er

– På tide å anerkjenne det positive ved dataspill

– Vi foreldre må engasjere oss i barnas dataspill på lik linje med andre aktiviteter, sier «Gamermamma» Camilla Lynne Bakkeng. 

At barn og unge spiller dataspill er ikke noe nytt, ei heller at de kommuniserer med hverandre i spillene. Men der diskusjonene på skolens foreldremøter tidligere handlet om når ungene skulle få mobiltelefon, snakkes det nå om når og hvor mye barna skal få spille populære onlinespill som for eksempel Fortnite.

Spillene har blitt en arena for å henge sammen digitalt, en sosial arena på lik linje med alle andre. 

– Gjennom spillene kommuniserer barn og unge nå på en plattform der vi voksne ikke er til stede, sier Camilla Lynne Bakkeng.

Bakkeng er også kjent som «Gamermamma» og har vært aktiv med sine meninger rundt barn og dataspill det siste året. Fra å sette grenser og krangle når det gjald sitt eget barns tidsbruk på spilling, valgte hun å endre strategi. Bakkeng satte seg inn i sønnens spilling og engasjerte seg, det ble en stor øyeåpner for «Gamermamma».

Dataspill er blitt en ny sosial arena for barn. Her er "gamermamma" Camilla Lynne Bakkengs tips til  foreldre.

"Gamermamma" Camilla Lynne Bakkeng.

– Vi bør være flinkere til ikke å dømme, ikke sette absolutte grenser og heller være mer åpen i møtet med de unges forhold til spill. Løsningen handler nok mest om å kommunisere med barna. Vi får kanskje ikke være der de er, men vi kan bygge opp en god kommunikasjon rundt det de gjør og likevel ha en nærhet. Vi som foreldre og voksne bør være mer nysgjerrig på hva de driver med i spillverdenen, sier Bakkeng.

Jeg sparka jo ikke fotball med ungene, men sto alltid på sidelinja og heia

Camilla Lynne Bakkeng, gamermamma

Hennes holdningsendring førte til mer åpenhet om spillingen fra hennes sønn.

– Barn og unge vil jo ikke at vi skal spille med dem, men vi skal likevel ta del og vise interesse. Jeg sparka jo ikke fotball med ungene, men sto alltid på sidelinja og heia. Spør dem om hva de spiller, hvordan det går i spillet, og se på spillvideoer med dem.

Gaming barn.jpg

E-sport blir stadig mer populært blant barn og unge.

Å engasjere seg på denne plattformen er også en måte å være sammen med barna på, selv når man ikke fysisk er sammen, for eksempel i forbindelse med jobbreiser eller delt omsorg

Flere unge vil bli spillproff

Det er ikke lenge siden en norsk 16-åring gikk til topps i VM i nevnte Fortnite og vant hele 13 millioner kroner i USA. På lik linje med for eksempel fotball er det flere unge som drømmer om å bli «proff» i spill også.

Det merker en av Norges fremste e-sport-klubber, Riddle fra Fredrikstad. Riddle kjemper i toppen av den norske Telialigaen i flere spill, og har ambisjoner om å vinne noe nasjonalt denne høsten. 

Som grunnlegger og daglig leder i Riddle, jobber Mohammed Barzinje med barn og unge som er oppslukt i spill, og som ønsker å bli best mulig i det de driver med.

– Svært mye av vår kommunikasjon foregår i spillene. Det gjelder ikke bare når vi deltar i turneringer. Vi i administrasjonen spiller ofte kamper og «leker» gjennom spillingen. Det blir et lite «community» for oss der vi spiller for å opprettholde lagånd, trivsel og samhold, forteller Barzinje.

Det blir et lite «community» for oss der vi spiller for å opprettholde lagånd, trivsel og samhold

Mohammed Barzinje, e-sport-klubb-grunnlegger

Gode forbilder i dataspill

Han og organisasjonen vet at det er utfordringer med hvordan enkelte oppfører seg når det kommuniseres digitalt, men Barzinje håper at dette kan endres ved at e-sport vokser og at utøverne er gode forbilder.

– Hos Riddle tar vi slikt veldig alvorlig og vi har nulltoleranse for hets og drittslenging. Vi sier til våre spillere at hvis du ikke kan tekste det til en venn, ikke skriv det til noen andre heller. Man kommer ikke noen vei med å skrive dritt til andre. Vi vil at våre spillere skal være rollemodeller, og måten de oppfører seg håper vi på sikt vil påvirke miljøet positivt, sier Barzinje.

Hans kollega i Riddle, tobarnsfar Thomas Andersen, er helt på linje med «Gamermamma» i hvordan voksne skal følge opp barna sine i den digitale spillkommunikasjonen.

dataspill gutt.jpg

Fokuser på de positive sidene ved dataspill, er ett av rådene til foreldre.

– Foreldre må vise nærhet og engasjement for hva barna driver med. Da åpner de seg mye mer og forteller hva som foregår i for eksempel spillingen. Jeg tenker ofte på hvordan jeg støttet opp om mine døtre med håndballspillingen, og man bør innta samme rolle med spill som fritidsaktivitet, sier Andersen.

Han mener det verste man kan gjøre er å være ensidig negativ til barnets spilling.

– Da risikerer man at barnet ikke vil fortelle om eventuell hets og mobbing i frykt for at de ikke får spille mer i det hele tatt.

LES OGSÅ: Mobildata er de nye lommepengene

Man risikerer at barna ikke vil fortelle om hets og mobbing i frykt for at de ikke får spille mer i det hele tatt

Thomas Andersen, gamerpappa

Bør skape en god tone rundt spilling

Erling Rostvåg er ligaansvarlig for Telialigaen, Europas største nasjonale e-sport-liga med 4000 spillere fordelt på fire spill og seks divisjoner. Årlig arrangeres det over 10 000 kamper i ligaen, og Rostvåg innrømmer at det er utfordrende når det er så mange som kommuniserer med hverandre uten direkte tilsyn.

Telia gamingvideoer.jpg

Å se på spillvideoer sammen med barna er en måte å engasjere seg på. 

– Det er jo ikke ofte i organisert idrett at man verken har dommer eller trenere som kan ta tak i ting der og da hvis det skjer noe. I Telialigaen kan man jo rapportere inn hendelser, men det blir gjerne gjort i bakkant av kampene, sier Rostvåg, som utvilsomt tar drittslenging alvorlig:

– Vi slår hardt ned på usportslig oppførsel og hets i spillene i Telialigaen. Det er selvsagt en gradering på straff, men ting eskalerer gjerne raskere skriftlig enn muntlig. Heldigvis har vi faktisk færre saker nå enn vi hadde tidligere.

Kommunikasjonen under spilling er mer enn bare til nytte for resultater. Rostvåg mener slikt kan gi utspring til egne kulturer og at unge kan stå mer på egne bein.

– Garderobepraten og humor flyttes inn digitalt, men det er ofte denne kommunikasjonen tas ut igjen av spillet og inn i det ekte liv. Dermed blir det en hel kultur ut av det, med utpreget intern slang. Slik sett er spillere ganske vant til at omverdenen ikke helt forstår hva de driver med. Kanskje de heller ikke ønsker at foreldre skal forstå alt, og at de dermed har et eget stammespråk bare deres gruppe skjønner.

Tips til gamer-foreldre


  • Vis engasjement for spillingen
  • Vær åpen og nysgjerrig 
  • Spør barna om hva de spiller og om hvordan det går i spillet
  • Se på spillvideoer sammen med barna
  • Anerkjenn det som er positivt med spillingen

Dataspill for barn er mer enn bare moro

Som i samfunnet ellers kan det oppstå mobbing og utenforskap også i spillingen. «Gamermamma» mener vi må få øynene opp for hvor nyttig spillingen er for barn og unge:

– Vi lever i en tidsalder der barna opparbeider seg unik kompetanse i spill som er etterspurt i arbeidslivet. I spillingen må man være kort og tydelig i kommunikasjonen, legge strategier og samarbeide for å oppnå noe. Dette er jo grunnsteiner i godt teamarbeid også i arbeidslivet! Det er på tide å anerkjenne alt det positive med spillingen. Barna er slik de alltid har vært, bare på en annen arena – og vi voksne må fortsatt være en ressurs for dem, også der!

dataspill gamermamma med sønn.jpg

Camilla Lynne Bakkeng valgte å engasjere seg i sønnens spilling.

Da gjelder det nok for noen å endre synet på spillingen ganske radikalt.

– Da jeg engasjerte meg som «gamermamma» var det fordi jeg møtte så mye fordommer og skepsis hos andre foreldre. Det er jo naturlig at vi har en frykt for det vi ikke kjenner godt nok til. Det er ikke alle som helt forstår hvor sosialt dette er, slik sett skiller det seg ikke fra skolegården eller fotballspillingen, sier Camilla Lynne Bakkeng.

PS. Telialigaen er i gang med en ny sesong allerede 25. august. Ligaen inneholder spillene Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Rocket League og Hearthstone.

Var denne siden nyttig?